Falafel med squash og koriander

Falafel er vegetariske, små “kjøttboller”, laget hovedsakelig av kikerter og masse godt krydder, som opprinnelig kommer fra Midtøsten. Helst lages de av kikerter som er bløtlagt, ikke kokt, men denne gangen laget jeg de på impuls og brukte kokte kikerter på boks. Det går fint det også, men da må du tilsette noe som binder deigen sammen. Til dette brukte jeg egg og kikertmel (potetmel gjør samme nytten, om du spiser det). Jeg synes falafel noen ganger kan bli litt tørt, så derfor hadde jeg lyst til å teste å lage de med squash, med håp om å få et litt saftigere resultat. Det er noe jeg kommer til å gjenta! Ikke bare ble de supersaftige (altså inni, de ble gode og crispy på utsiden), men jeg synes squashen, sammen med finhakket koriander, også gav en frisk og god smak til disse falaflene.
Når det gjelder krydder så brukte jeg det som passet best av det jeg hadde i skapet. Med andre ord kan du godt velge andre krydder, dersom du mangler noe eller bare har lyst til å bruke noe annet. Ofte brukt (som jeg manglet) i falafel er kumin, kardemomme og persille.
Jeg serverte falafel sammen med salat, stekt søtpotet og yoghurtdressing. Stek gjerne opp pitabrød til de som spiser det.
Oppskriften gir ca 20 små “kjøttboller”.
Til falafel trenger du:
 • 3 bokser kikerter, avrent og skylt (tilsvarer ca 700 g)
 • 1 squash, revet
 • 1/2 chili, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, presset
 • Saften av 1/2 sitron
 • 2 ss hakket koriander
 • 1/2 løk, revet
 • 2 egg
 • 5 ss kikertmel
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts salt
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ss tandoorikrydder
 • Litt kvernet pepper
Finn frem en stor bolle og ha i kikertene, finhakket chili, 2 pressede hvitløksfedd, sitronsaft, koriander, egg, olje og krydder. Kjør til en noenlunde jevn masse med stavmikser. Det gjør ikke noe om kikertene ikke blir helt most, det er bare godt med litt chunks, men pass på at alt blandes godt sammen. Når du er ferdig med stavmikseren, ta en slikkepott og rør inn revet squash og løk. Rør tilslutt inn melet, én og én skje til deigen begynner å få litt hold. Deigen er ganske “fuktig”, men det skal være mulig å forme små boller med en skje. For å se om deigen har riktig konsistens og er god på smak kan du begynne med å steke én test-falafel. Ha litt olje i en stekepanne og sett varmen til ca 7 (av 10). Stek falafelen godt på hver side, til den blir gyllen og sprø. Dersom du synes deigen er for løs og liksom ikke henger helt sammen, kan du tilsette litt mer kikertmel. Smak også om du trenger mer krydder eller sitron i deigen.
Etterhvert som du steker ferdig falaflene, kan du legge de over i en ildfast form som du har stående i stekeovnen på ca 150 grader. Da stekes de ferdig og holder varmen frem til servering der.

Yoghurtdressing:

2 dl yoghurt naturell
2 dl creme fraiche
1 fedd hvitløk, presset
2 ss hakket koriander
Saften av 1 sitronbåt
Salt og pepper
Rør sammen yoghurt naturell, creme fraiche, hvitløk, koriander og sitronsaft. Smak til med kvernet salt og pepper.
Server nystekt falafel sammen med en frisk salat, yoghurtdressing og eventuelt pitabrød til de som vil ha det. Hummus er forresten også veldig godt til! God appetitt!

Sukkerfritt nyhetsbrev

Få tilsendt sukkerfrie oppskrifter og andre oppdateringer fra bloggen

Nyhetsbrev sendes ut 1-2 ganger per måned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *