Eggepanne med bakte tomater, chevre og karamellisert rødløk

Dere som følger Sukkerfri Hverdag på facebook og instagram fikk en liten sniktitt på denne for noen dager siden og jeg vet flere ble nysgjerrige på oppskriften. Kanskje ikke så rart, med så mange digge greier proppet inn i en og samme oppskrift? Dette ble en slags luksusversjon av omelett, med bakte tomater, masse chevre, chorizo, pinjekjerner, karamellisert rødløk, balsamico, i det hele tatt… Den piffet opp en ellers grå torsdag her i heimen, i hvert fall. Jeg startet med chevre også bare puttet jeg oppi alt mulig annet digg jeg kunne finne i skapene her hjemme. 
 
Chevre er kanskje verdens beste ost (?) og spesielt god blir den dersom den får litt varmebehandling før servering. En annen ting som er ekstra digg etter en runde i ovnen, er tomater. Sammen utgjør chevre og tomater et skikkelig vinnerlag i min bok. 
 
 
Jeg bakte tomatene i ovnen for seg selv før jeg hadde de i formen. Både fordi de da blir ekstra søte og gode, men også fordi tomater jo inneholder masse vann som slipper når de stekes. Dette vannet vil du ikke ha i formen, da det blir en heller bløt og soggy affære. Trust me. Om det er ett punkt i oppskriften du skal følge, så er det dette. Dessuten skal jeg lære deg et ekstra lite triks du kan gjøre med bakte tomater. Det kommer lenger nede i selve oppskriften, så heng med. (Hopp rett til tomattrikset)
 
Jeg stekte opp litt chorizopølse og blandet inn i eggeblandingen, men dette er helt valgfritt. Jeg tror denne blir akkurat like god om du velger å lage den vegetar. Jeg hadde også i pinjekjerner, fordi vi hadde det i skapet og fordi alt som kjent blir bedre med pinjekjerner, men det er også en ting du fint kan droppe om du ønsker det. 
 
Jeg serverte eggepannen med en frisk salat med tomatvinaigrette. Se oppskrift på denne helt nederst (her finner du også tomattrikset!). 
 
Ok, nok prat, la oss gå videre til selve oppskriften!
 

Eggepanne med bakte tomater, chevre og karamellisert rødløk

 • 3 store tomater, i skiver
 • 300 g cherrytomater (ca 1 beger), delt i to
 • 2 rødløk, i skiver
 • 5 egg
 • 3 dl fløte
 • Salt og pepper
 • 300 g chevre, i terninger 
 • 200 g chorizo (jeg brukte denne typen fra Jacobs)
 • 30 g pinjekjerner
 • Litt balsamicoeddik
 
Begynn med tomatene. Del de opp og ha utover en bakepapirkledd langpanne. Dryss over olivenolje og kvern over litt salt og pepper. Sett i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Nå skal tomatene ha blitt skikkelig rynkete og gylne i fargen. Stek videre om de ikke helt har nådd dette punktet. Når tomatene er ferdig stekt, ta ut langpannen og la tomatene avkjøles i langpannen (altså, ikke ta de ut av langpannen før de er avkjølt). Skru ovnen ned til 180 grader.
 
Mens tomatene stekes, kan du lage karamellisert rødløk. Det gjør du enkelt ved å steke skivet rødløk i litt smør og olje så lenge at løken begynner å karamellisere seg. Begynn med medium høy varme på pannen (7 av 10 ca) frem til løken blir blank og begynner å “falle litt sammen”. Da kan du skru ned varmen til sånn ca 5 og bare la det stå mens du vender litt på løken innimellom. Pass på at det ikke svir seg, det kan hende du må skru ned mer på varmen, så følg litt med. 
 
Til eggeblandingen mikser du egg, fløte og litt kvernet salt og pepper. Jeg krydrer alltid på slump, men jeg vil tro jeg tok sånn ca 4 runder med saltkverna og omtrent det samme med pepperet, kanskje litt mer. Bland så inn chevreost i terninger og rør om. Hold tilbake litt ost som du legger på toppen tilslutt. 
 
Om du bruker chorizo; skjær opp i skiver og stek raskt i pannen før du rører dette inn i eggeblandingen også. 
 
Hell eggeblandingen over i en form. Jeg brukte en helt standard ildfast form, men du kan også bruke stekepannen om denne er litt stor og tåler stekeovn. Finn frem tomatene og dander disse utover formen. Gjør det samme med rødløken og chevreosten som er igjen. Om du bruker pinjekjerner, strør du disse over tilslutt, sammen med litt balsamicoeddik (ca 2 ss). 
 
Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Steketid vil nok variere veldig avhengig av hva slags form du bruker, så følg med underveis. Den er ferdig når eggeblandingen har stivnet helt og toppen begynner å bli fin og gyllen. 
 

Salat med tomatvinaigrette

Til salaten brukte jeg:
 • Hjertesalat
 • Oliven
 • Soltørket tomat
 • Ristede pinjekjerner
 
For tomatvinaigretten har du faktisk allerede, dersom du har vært flink og bakt tomatene på forhånd. Legger du merke til all den juicen som ligger igjen på bakepapiret fra tomatene etter at disse er ferdig stekt? Tenkte du kanskje å bare kaste det ut sammen med bakepapiret? Vel. Det må du aldri finne på å gjøre. Bare smak på det, så skjønner du hva jeg mener. I denne kraften får du alt som er digg med tomater, komprimert ned til en slags tomatfond, tettpakket med umami og smak av sydensol som du bare får lyst til å sette intravenøst med det samme. Med fare for å gjenta meg selv, så gjør jeg det allikevel, altså; kast ALDRI denne kraften! 
 
For å lage superdigg tomatvinaigrette heller/skraper du av kraften fra bakepapiret over i en liten skål. Tilsett en liten dæsj olivenolje og rør rundt med en skje. Da emulgerer det hele, og vips har du en tykk og god vinaigrette, aka. verdens beste salatdressing, klar til å mikses sammen med de andre gode salatingrediensene ramset opp over her. (Og, til en annen gang, denne tomatkraften gir verdens beste base til all verdens supper og sauser. Som for eksempel bolognaise. Husk det!)
 
Server eggepannen rett på bordet med en stor bolle salat, og kanskje litt rømme til. Brød til de som ønsker/spiser det. 
God appetitt! 
 
Ps! Observante lesere vil kanskje legge merke til at denne oppskriften egentlig er en slags pai, bare uten butterdeigen. Så dersom du ikke spiser lavkarbo kan du fint lage denne som en pai med butterdeig om du ønsker det. 

Sukkerfritt nyhetsbrev

Få tilsendt sukkerfrie oppskrifter og andre oppdateringer fra bloggen

Nyhetsbrev sendes ut 1-2 ganger per måned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *