Sukkerfri brownies med søtpotet

Det er ikke så ofte jeg legger ut oppskrifter på sukkerfri bakst og kaker her på bloggen, av den enkle grunn at jeg sjeldent lager dette. Fordelen med et sukkerfritt kosthold er nettopp at søtsuget stort sett er veldig lavt. Dessuten er jeg ikke så glad i typisk lavkarbo bakst, da det som regel baserer seg på dyre erstatningsprodukter fra helsekost, som jeg uansett ikke synes gir så godt resultat.
 
Men så hender det jo at det hadde vært hyggelig med en søt dessert eller noe å sette frem til gjester. Jeg har lenge hatt lyst til å teste å lage brownies med søtpotet, etter å ha sett flere oppskrifter på dette som har sett fristende ut. De har imidlertid alltid innehold enten mel eller i overkant mange helsekostprodukter, men jeg har latt meg inspirere og satt sammen denne oppskriften som ble veldig vellykket! Jeg har brukt sukrin gold og flytende natreen som søtning, ellers er det kun “vanlige” produkter som du får på hvilken som helst dagligvare. Jeg har brukt 70% sjokolade, men du kan bytte ut med sukkerfri sjokolade om du ikke spiser dette.
 
Jeg ville også teste å lage en sukkerfri glasur, men du kan fint lage disse uten! Glasuren ble imidlertid kjempegod, så den kan sterkt anbefales 😃
 

Sukkerfri brownies med søtpotet

 • 2 medium store søtpoteter
 • 5 egg
 • 150 g smør
 • 150 g sukrin gold
 • 150 g malte mandler
 • 200 g hakket 70% sjokolade
 • 8 ss kakao
 • 1 ts bakepulver
 • en klype salt
Skrell og rens søtpotet, del i terninger og kok mør. Ikke kok for lenge, da mister søtpoteten mye smak. Mos til en glatt puré (jeg brukte stavmikser) og la avkjøles.
 
Smelt smør på lav varme og rør inn sukrin, kakao og hakket sjokolade til det smelter.
 
Bland bakepulver og salt med malte mandler i en egen bolle.
 
Pisk eggene inn i søtpotetmosen (jeg brukte en miksmaster) og tilsett så sjokoladeblandingen i en tynn stråle mens du pisker.
 
Rør tilslutt inn det tørre med en slikkepott.  Smak på røra og kjenn etter om du synes den er søt nok, eller om du trenger mer søtt. Bruk i så fall noen dråper flytende natreen – smak deg frem til ønsket sødme.
 
Dekk en form med bakepapir og hell i røra. Jeg brukte en på ca 20×30 cm. Stek nederst i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter.
 

Sukkerfri sjokoladeglasur

 • 150 g usaltet smør
 • 30 g kakao
 • 4 + 3 ss fløte
 • 100 g hakket 70% sjokolade
 • Flytende natreen
Pisk smør, kakao og 4 ss fløte med miksmaster i noen minutter. Smelt sjokolade med 3 ss fløte og rør godt sammen. Tilsett smeltet sjokolade i smørblandingen og pisk videre med litt flytende natreen til kremen fluffer seg opp. Det tar litt tid – den kladder seg veldig før det plutselig blir fluffy krem. Smak til og tilsett evt mer natreen. Fordel over browniesen (må være avkjølt!) med en slikkepott og sett kaldt i noen timer så det stivner.
 
Server brownies med friske jordbær, bringebær – eller kanskje denne bærcoulisen?
Håper det smaker! 

Sukkerfritt nyhetsbrev

Få tilsendt sukkerfrie oppskrifter og andre oppdateringer fra bloggen

Nyhetsbrev sendes ut 1-2 ganger per måned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *