Stekt blomkålris med spinat, feta og champignon

blomkålris
Jeg spiser (moderat) lavkarbo og derfor er ikke stivelsesrik mat som ris, potet, hvete, brød og pasta en del av mitt normale kosthold. – Oi! Hva spiser du da egentlig? hører jeg ofte, noe som ikke er så rart. Mange er veldig “bundet” til disse matvarene og føler seg derfor ganske rådville når det gjelder å se for seg et kosthold uten. Derfor er jeg opptatt av å dele oppskrifter på mat som kan inspirere deg som av en eller annen grunn ønsker å kutte ned på karbohydrater i din hverdag, uten at du skal behøve å føle at det mangler noe eller at du ofrer noe. Det gjør det mye mer realistisk å klare å holde seg unna karbohydratene, i tillegg tenker jeg at det blir mer gjennomførbart i lengden om dere ofte er flere til bords. Selv om du spiser lavkarbo er det jo ikke sikkert de andre rundt bordet gjør det. Derfor er det fint med oppskrifter som enten gjør det lett å servere ris/potet/pasta til de som ønsker det, eller, enda bedre, oppskrifter der du ikke savner disse tingene i det hele tatt. 
 
Jeg prøver å dele oppskrifter på digg tilbehør så ofte som mulig her på bloggen og har etterhvert blitt flinkere til å skrive ned hva jeg faktisk bruker – det går ofte på slump når jeg står på kjøkkenet. Se kategorien “tilbehør” her på bloggen om du vil se oppskrifter jeg har delt tidligere. 
 
Denne gangen får du oppskrift på blomkålris, stekt med spinat, feta og champignon. Blomkålris, eller raspet blomkål som det jo egentlig er, er et genialt tilbehør til middag, uansett om du spiser lavkarbo eller ei. Blomkål er billig og kalorifattig mat. I tillegg er den fiberrik, proteinrik og har et høyt innhold av vitamin C. 
 
I denne oppskriften har jeg kombinert blomkålris med spinat, feta og champignon, men du må gjerne bruke blomkålrisen på andre måter også. Den er for eksempel kjempegod helt naturell, stekt i smør med litt salt og pepper.
 

 

Til blomkålris trenger du

  • 1 blomkål, hele hodet
  • ca 20 små champignoner (en boks)
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 never spinat
  • 1 pk arla apetina
  • 30 g pinjekjerner (kan sløyfes)
  • 1/2 sitron
  • smør og olivenolje til steking
  • salt og pepper
  • 1 ts urtekrydder
 

Sånn gjør du det

 
Rasp hele blomkålhodet på et rivjern. Skyll i et dørslag og rist godt av alt vannet.
Tips! Legg et rent kjøkkenhåndkle over fjøla når du rasper blomkålen. Da kan du enkelt samle opp all “risen” når du er ferdig og helle det over i dørslaget. 
 
Om du bruker pinjekjerner kan du riste de litt i pannen før du begynner å steke det andre. Sett til side inntil videre. 
 
Del soppen i båter og stek i panne med litt smør, olje og pepper. Ikke salt soppen under steking, da vil den slippe mye vann og bli “soggy”. Du vil at soppen skal få en fin stekeskorpe. Sett til side. 
 
Fres finhakket hvitløk og urtekrydder i litt smør og olivenolje før du tilsetter blomkålrisen. Stek under omrøring i noen minutter før du har over noen never spinat. Stek til spinaten begynner å falle sammen. Ha så over soppen, en pakke arla apetina og saften av 1/2 sitron. Kvern over litt salt og pepper. Smak deg frem til hvor mye du trenger. Rett før servering drysser du over pinjekjernene.
 
Blomkålrisen passer godt som tilbehør til for eksempel fisk og kylling eller så er den veldig god alene som en lett lunsj. Vi spiste den med stekt laks og deilig hummus
 
 

Sukkerfritt nyhetsbrev

Få tilsendt sukkerfrie oppskrifter og andre oppdateringer fra bloggen

Nyhetsbrev sendes ut 1-2 ganger per måned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *