Spicy chili con carne

Å lage en god Chili con carne handler i bunn og grunn om å få pakket så mye smak som mulig inn i hver eneste munnfull du tar. Først og fremst skal selve gryta være rik og kraftig på smak, gjerne ganske spicy, men også tilbehøret er viktig i con carne-land. Jeg liker å bruke rømme, revet ost, avokado, lime og koriander, men også kokt egg, bacon, rødløk, mais, vårløk og jalapenos er populære toppinger. Ris og nachos er også fint å servere ved siden av, til de som spiser det.
 
En con carne kan fort bli litt tam og kjedelig om du ikke tør å dra på litt med krydderiene og hvordan du tilbereder disse. Her er det bare å dra frem alle triksene i boka, av den typen som får frem maks av smak i alle ingrediensene. I denne oppskriften har jeg blant annet ovnsbakt tomater, paprika, chili og hvitløk før de stavmikses og går i gryta. Mengden krydder ser kanskje voldsomt ut, men, trust me, det trengs. Nesten alle oppskrifter jeg har kommet over på con carne inneholder åpenbart alt for lite krydder. Et godt eksempel er denne fra matprat. God grunnoppskrift, men jeg kan garantere at den blir tam som bare rakkern om du følger oppskriften. Når det er sagt – det beste er om du smaker deg frem underveis. Det er stor forskjell på styrke i fersk chili, men også styrken på chilipulveret du bruker vil ha mye å si for hvor hot det blir. Jeg foreslår at du steker løk og kjøttdeig med krydder som beskrevet i oppskriften (når du steker krydderet frigjøres ekstra smak og aroma), også kan du smake til med så mye krydder du ønsker når du koker opp gryta. 
 
Og når vi først snakker om smak, du må for all del ikke hoppe over småputringen til slutt! Trust me x2! Gryta trenger å småputre enn stund for at krydderet, tomatene, løken og hvitløken skal få godgjort seg og la den digge, rike smaken du er ute etter komme frem.
 
Et triks når man lager mat med mye tomat er å tilsette noe søtt for å balansere syren fra tomatene. Jeg brukte en spiseskje sukrin gold til dette og synes det gjorde stor forskjell. Om du ikke har sukrin gold kan du godt bruke vanlig sukker (gjerne brunt). Én spiseskje fordelt på denne store oppskriften utgjør omtrent ingenting per porsjon, så med mindre du spiser veldig ekstrem lavkarbo, er i ketose eller lignende, vil nok det gå helt fint.
 

Spicy Chili con carne

Oppskriften gir ca 6 porsjoner

Til selve gryten trenger du:

 • 1 pk cherrytomater (tilsvarer 250 g)
 • 3 tomater, i båter
 • 1 paprika, i skiver
 • 2 chili, hakket
 • 5 fedd hvitløk (4 hele, 1 hakket)
 • 2 bokser bønner (jeg brukte 1 med bønnemiks og 1 med kidneybønner)
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 2 lime
 • 2 rødløk, i små terninger
 • 1/2-1 terning oksebuljong
 • 400 g kjøttdeig
 • 150 g bacon, i terninger eller små skiver
 • Olivenolje til steking
 • 1 ss sukrin gold (evt sukker, som beskrevet over)

Til krydderblanding:

 • 1 ss koriander, pulver
 • 2 ss paprikapulver
 • 1 ts chilipulver
 • 2 ss kummin
 • 1 ts salt
 • litt kvernet pepper

 

Sånn gjør du det

Start med å sette ovnen på 200 grader. Ha cherrytomater, ferske tomater, paprika, 4 fedd hvitløk (med skallet på), 1 liten hakket chili og olivenolje i en ildfast form. Sett i ovnen og la steke i ca 20 minutter.
 
Bland krydder i en skål og sett til side.
 
Skjær opp bacon og stek i en panne med litt olivenolje. Stek baconet godt, sånn at det blir litt crispy. Legg baconet over på en skål og sett til side.
 
Fortsett å bruke samme panne når du skal steke løk og kjøttdeig. Da får du med smaken fra baconet.
 
Ha litt mer olivenolje i pannen, 1 ss av krydderblandingen, 1 fedd finhakket hvitløk og litt finhakket chili (vurder selv hvor mye du vil bruke, jeg brukte 1 liten). Fres opp dette sammen med hakket rødløk til løken begynner å bli myk. Ha så over kjøttdeigen og 1 ss til av krydderblandingen. Tilsett evt litt vann om pannen blir tørr, men pass på at kjøttdeigen blir stekt, ikke kokt. Høy nok varme er viktig. 
 
Tips! Bruk gjerne et ferdig tacokrydder som kryddermiks. Jeg bruker ofte dette sukkerfrie tacokrydderet fra Cemo Gourmet (bestill på nett eller kjøp hos feks Kitchen), det inneholder alle krydderne du trenger til oppskriften.
 
Ta ut grønnsakene av ovnen når de begynner å bli godt stekt og har blitt skikkelig skrukkete. Hvitløken skal ha blitt så mør at du enkelt kan plukke den ut av skallet. Ha alt over i gryten du skal bruke og kjør glatt med en stavmikser.
 
Tilsett så hermetiske tomater, bønner, resten av krydderblandingen (evt så mye du tror du trenger), buljongterning (begynn med en halv) og saften av to lime. Nå kan du også ha i den spiseskjeen med sukrin gold (eller sukker) jeg nevnte innledningsvis. Rør godt og la det koke opp. Skru ned varmen til sånn ca medium (5 av 10). Vend så inn kjøttdeig/løk-blandingen og baconet. Skru ned varmen enda litt (4 av 10) og la småputre.
 
Etter en liten stund kan du smake og se om du trenger mer av noe. Mangler det salt? Prøv med litt mer lime. Mangler det litt dybde? Tilsett resten av den buljongterningen. Vil du ha det sterkere/mer intenst på smak? Prøv med litt mer krydderblanding. Er det fortsatt litt mye syre? Smak igjen om 10 minutter (tomatene blir søtere etterhvert) og tilsett evt litt mer sukrin/sukker.
 
Gryta blir bare bedre jo lenger du lar den stå og småputre (skru evt ned varmen enda mer så det ikke svir seg), men du må minst gi den en halvtime på koketoppen før servering. Aller best blir restene neste dag!
 
Fyll en stor bolle med rykende varm Chili con carne og dynk med det du har mest lyst på av toppinger. For eksempel revet ost (helst en litt skarp en, som cheddar), rømme/creme fraiche, avokado, koriander og lime. Sett gjerne frem toppingene i små skåler og la alle forsyne seg selv.
 
Håper det nytes!
 
Sukkerfri Hverdags lavkarbo spicy chili con carne

Sukkerfritt nyhetsbrev

Få tilsendt sukkerfrie oppskrifter og andre oppdateringer fra bloggen

Nyhetsbrev sendes ut 1-2 ganger per måned

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *