OM MEG

Hei og velkommen til min lille side for sukkerfri mat! På disse sidene ønsker jeg å gi inspirasjon til matlaging med mindre sukker og stivelse (lavkarbo), for de som av ulike grunner ønsker å kutte/redusere på dette i sin hverdag. Visste du for eksempel at lavkarbo er bra for deg med PCOS? Mer om dette lenger ned i teksten 🙂

hawaii

Min historie

Jeg heter Renathe, er 27 år og kommer fra Oslo. Jeg har alltid regnet meg selv som en frisk og rask jente, med interesse for helse, kosthold, matlaging og fysisk aktivitet.

I august 2015 ble hverdagen min snudd på hodet, da jeg ble akutt syk med en potensielt livstruende tilstand. Uten forvarsel hadde leveren min begynt å blø. Mye. Jeg hadde fått en indre blødning, typisk for store skader etter for eksempel trafikkulykker, men jeg fikk det altså helt uten å ha gjennomgått noe traume. Med en blødning på mellom 2-3 liter i buken lå jeg lenge på Ullevål Sykehus, med påfølgende langtids sengeleie hjemme.

Det jeg husker best fra denne perioden er de ekstreme smertene tilstanden medførte. Jeg husker en av legene kommenterte at jeg nok ville få en ganske mye høyere smerteterskel etter å ha opplevd dette. På en oppfølgingstime noen måneder etter at jeg ble skrevet ut fra sykehuset, klagde jeg over hvor dårlig jeg fremdeles var. Da fikk jeg raskt beskjed av legen om å være tålmodig – min fysiske alder var tross alt nærmere 90 år! Det har vært en slitsom og utmattende tid etter den augustdagen i 2015, men jeg er i dag nesten helt frisk etter leverblødningen – hurra!

I ettertid har jeg vært til utredning hos flere spesialister for å utelukke at leverblødningen ikke skyldtes underliggende, alvorlig sykdom (heldigvis har man ikke funnet noe slikt). I forbindelse med dette ble det imidlertid oppdaget at jeg har en hormonubalanse som gir problemer med eggstokkene og blodsukkeret, noe som heter PCOS.

Mange med PCOS (polycystisk ovariesyndrom) sliter med store helseplager i hverdagen på grunn av hormonforstyrrelsene som PCOS gir (og mange vet ikke engang at de har det). Svært høy risiko for diabetes 2, økt risiko for hjerte-karsykdommer og ofte ufrivillig barnløshet er også noe som damer (og deres partnere) med PCOS må forholde seg til. Symptomene er mange, men de vanligste er kanskje problemer med vekten, fet hud, vonde cystelignende kviser (ofte langs haken og på ryggen), manglende eggløsning/menstruasjon, lite energi, hårtap, humørsvingninger og depresjon. (Gå til legen og be om hormonprøver + time hos gynekolog for ultralyd av eggstokkene dersom du mistenker at du har PCOS!!)
Det som er fint er at pcos responderer veldig godt på en del konkrete kostholds og livsstilsendringer. Som å kutte ned på sukker og stivelse i maten (lavkarbo). Det har jeg gjort, og mine hormonprøver blir stadig bedre! Legene mine tilskriver denne bedringen helt og holdent til endringene jeg selv har gjort – og har til og med valgt å droppe å sette meg på medisiner man vanligvis får med min tilstand (som feks metformin). Etter å ha vært alvorlig syk med leverblødningen, med påfølgende utmattelse og problemer knyttet til hormonubalansen i nesten 1,5 år, har jeg virkelig troen på at kostholdsendringene jeg har gjort kommer til å være nøkkelen til min vei tilbake til fullgod helse igjen.

Følg Sukkerfri hverdag her, på facebook eller på instagram for masse sukkerfri inspirasjon i hverdagen!

Tips også gjerne andre du tror er interessert om å følge Sukkerfri Hverdag!